Thursday, October 20, 2011

DEBAT : Walau hanya amatur ..=)

Assalamualaikum wr. wbt , dengan Nama Allah yang Maha Perkasa lagi Maha bijaksana. Selawat dan salam buat Rasulullah S.A.W.

...entah kenapa masa seolah berhenti , idea mati, minda buntu sekali saat saya ingin update post berilmiah di Kata&Janji, storage saya penuh dengan post separuh-separuh..Allah..Allah..Allah, kurang kebergantungan pada Allah dan suntuk masa mungkin.

bila suntuk masa, saya selalu bercita-cita buat satu dapat buat satu post yang padat, biar panjang tak mengapa, janji saya puas, dapat kaji ilmu ( menulis buat kita craving nak cari dalil dan huraian jelas ) dan dapat kongsi ilmu.., teringat pesan seorang pensyarah : " kita nak akaun pahala kita sentiasa bertambah, walau kita dah mati..carilah apa sahaja segi dan salah satunya adalah penyampaian ilmu melalui mata lidah dan mata pena".. Tetapi kali ini perkongsian saya ringkas cuma..

Esok, 24 Oktober 2011 saya dan rakan-rakan di KUIS yang lain akan mula training untuk "Kenyalang Debate Open" yang akan belangsung pada 27 Okt-1 Nov 2011 di UiTM Samarahan, Sarawak.

Menyelusuri penglibatan saya dalam dunia debat di IPT, ini adalah penglibatan kali ketiga., ye ketiga..baru ketiga..KETIGA=)

gambar ihsan pakcik google tiada kaitan dengan saya, maaf kabur..
klik gambar untuk kekaburan berganda =)

Saya masih amatur dalam dunia debat ini, masih sangat setahun jagung..masih sangat-sangat baru..tapi sungguh saya semakin jatuh cinta dengan debat, lapangan ilmu pengetahuannya menjangkau pemikiran..cakupan pembacaan menyentuh segenap aspek baik sejarah, politik, perpaduan, agama dan banyak lagi.

Boleh tak berdebat dalam ISLAM ?

Dalam Surah An-Nahl ayat 125, Allah SWT berfirman :

" Serulah ( manusia ) kepada jalan tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik, dan berdebatlah dengan cara yang baik. SesungguhnyaTuhanmu, Dialah yang lebih mengetahui siapa yang sesat dari jalannya dan Dia-lah yang lebih mengetahui siapa yang mendapat petunjuk"

Imam Syafei pernah menyebut : " Berdebatlah dengan cara yang baik dan jauhilah perdebatan dengan orang yang jahil kerana ia hanya sia-sia."

Kali pertama menginjak kaki di pentas perdebatan di Pertandingan Bahas Universiti-Universiti Asean di Brunei Darussalam banyak memberi ilmu baru buat saya, teringat kata-kata saya usai makan malam di Universiti Brunei Darussalam ( UBD ) pada Wawarah dan cikgu :

" Debat ni macam dadah kan, tapi ana tak pernahlah hisap dadah (Na'uzubillah..haram ye)..maksud ana kita jadi ketagih,kita rasa nak berdebat selalu dan bila tak dapat deliver dengan baik tak puas.."

Diikuti dengan Pertandingan Debat Perpaduan dan Integrasi Nasional di Tronoh Perak membuka lembaran baru buat saya dan saya semakin jatuh cinta,oh~~~, kata saya pada Nabila :

" Ilmu debat ni macam buah, kita dah kenyang dah..mungkin dah kenyang sangat tapi boleh masuk buah lagi.."

InsyaAllah jika berkesempatan nanti saya akan kongsi ibrah ( pengajaran ) yang saya timba di Brunei dan di perak di sini..doa ya^-^


Apa itu debat ?

~ Debat merupakan merupakan satu kaedah formal penghujahan secara interaktif melalui perwakilan kerajaan dan pembangkang. Debat membuka skop perbincangan yang luas , tidak retorik tetapi berasaskan hujah yang logik menggunakan fakta kes yang telah dikaji dan menggunakan teknik bujukan.~Tiba-tiba rasa rajin dan baik hati translate patah-patah kata dari Pakcik Wikipedia ke dalam Bahasa Melayu=)

InsyaAllah untuk perkongsian ringkas ini, saya hadirkan puisi berjudul DEBAT ~

DEBAT

Debat,ia bukan kecelaruan fakta semata-mata,
dan bukan hanya mainan bahasa,
tetapi...
ia sukan bicara dan kata,
kolaborasi isi dan hujah bawa paradigma,

Debat,
punya dua kedudukan,
angkat usul jadi Mahkota,
atau tentang usul agar beralih takhta,

isi, huraian, fakta dan contoh diikat,
penguat hujah juga jerat,
jerat untuk pihak lawan...agar kita tak hilang idea atau keringat,
dan saf kita tidak tergugat..

Debat,
terkadang buat air mata mengalir,
terkadang buat diri tersenyum,
kadang hujah mati,
dan terkadang semangat menngunung tinggi..
angkat hujah jadi paksi!

Debat oh debat,
ia sukan guna minda,
pentas pemecah kekeliruan!
arena meraih kejelasan!!

Zahra Azmi-vista-11.45pm-puisi Debat

~ Doakan saya ya, agar dapat buat yang terbaik, jaga hati dan ikhtilat..dan buat kerana Allah! , ameen~~

Wednesday, July 20, 2011

Mari berISTIKHARAH CINTA~

Assalamualaikum wr. wbt..Dengan Nama Allah yang Maha Perkasa lagi Bijaksana, Selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia dengan ucapan Allahumma solli 'ala Muhammad...

Sebenarnya bukanlah diri ini ingin berkongsi post terbaru berkaitan ini..namun kesuntukan masa buat diri hanya mampu menitipkan ini untuk setakat ini..

Puisi ini hadir dari Ilham yang Esa untuk saya abadikan sebagai puisi promo~ program yang dianjurkan oleh Persatuan Mahasiswa Sarjana Muda ( PERSADA ) yang mana saya terlibat dalam program ini..

Saya amat berhajat doa dari sahabat-sahabat sekalian untuk melancarkan program ini, dan moga Allah menjaga hati saya dari sifat-sifat Mazmumah dan dari kelalaian..moga Allah terus thabatkan kami di Jalan ini..amin..

Hadiah untuk kalian,

~Puisi Istikharah Cinta~

Izinkan ku raikan rasa hati ini,
di taman kemesraan..
menusuk terus ke jantung sanubari...
kerna ia buat hati terus penasaran..

Entah kenapa..cinta ini buat hati bahagia sekali..
saat aku berikrar dan bersaksi..
demi mengikat sebuah janji..

Saat Cinta Qaisy dan Laila berlagu merdu..,
tika rasa Shahjehan dan mumtaz mahal menggamit rindu..
rasa kasih ini sering bertamu..
menerobos hati bertalu-talu..
hingga aku merasa jemu..
lalu.. tertunduk malu..

Kerana..,
aku sering termanggu sendiri,
Ahhhh!! apa ini???

Cinta siapakah yang ingin ku cari???
dan apakah jalan yang ku pilih hari ini..
menjanjikan kebahagian tertinggi..
atau aku..yg akan menyesal nanti....?

Ya Allah,
aku pasrah...dalam lelah..
kurniakan aku hidayah..
dan izinkan aku membntangkan rasa sajadah..

untuk... berISTIKHARAH...

zahra azmi-puisi Istikharah cinta-ghurfati-1.33am-

ISTIKHARAH CINTA-21 JULAI 2011-AUDI PTD-9 MALAM
- prgram ini dapat slot kuliah maghrib usrahKUIS
Mode: tembaklah doa untuk program ini..mg ia menyentuh hati.membawa cinta suci.pd paksi ilahi!!


Thursday, July 7, 2011

"Lebih Tinggi"

Higher Nature by Dynnnad of devientArt

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, tuhan yang layak disembah dan pemilik alam ini dan 99 nama-NYA yang agung. Selawat dan salam buat Rasulullah S.A.W. hero contoh seluruh umat.

Astaghfirullah hal-‘azim,

Astaghfirullah hal-‘azim..

Wa Astaghfirullah hal-‘azim..

Saya sebenarnya sudah penat, menaip artikel seolah-olah'comeback', membersihkan sawang blog ini yang sudah lama dibiarkan sepi, tanpa isi.Saya berdoa kepada ALLAH..moga kali ini kelangsungan hayat lebih lama, dan tidurnya sebentar cuma. Rabbi, yusahhilni..amin.

Hadiah buat diri sendiri, puisi :

“ Lebih Tinggi ”

Izinkan aku berlari lebih tinggi,

dalam pendakian perasaan ini..

semakin cuba melepaskan diri..

semakin ia menyelirat ke tangkai naluri...


Izinkan aku mengerah keringat ini....

keazaman dipasak lebih tinggi..

dan istighfar.....YA, ia perlu dilazimi,

pencegah karat hati..

agar ternoktah sebuah janji..


Kerana ILAHI..

itu pasti !


~ILHAM~

ghurfati mahbub..

10.54 am, 8 July 2011


'' Islam itu tinggi, dan tiada yang lebih tinggi dariNYA ''

MODE : sedang memasang azam untuk meninggikan 'beberapa perkara' Rabbi yusahhilni...

doakan kawan saya=) , jazakumullah khair

Wallahua'lam.

Thursday, May 26, 2011

Gambar : Dimana DIA ?



Melihat alam buat manusia teringat Allah..Dimana Allah dalam hatimu ? :)

Ya Allah, sa'idna.. ( Wahai Allah bantulah kami )

There was an error in this gadget