Sunday, October 10, 2010

Ukhuwwah fillah..= Aman+Bahagia

dalam hati saya ada cinta..

dalam hati saya ada rindu.....

Salam Aidil Adha buat semua..
( saya tulis post ini malam sebelum 'eid,
tak sempat habis..jadi sambung hari ini :) )
kullu 'am wa antum bilkhair..

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Bijaksana, Maha Penyayang. Selawat dan salam buat Rasul junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W atas kesabaran, atas kebijaksanaan , atas sikap tawadhuk sehingga pada hari ini kita bisa merasakan Iman dan Islam . Alhamdulillah wa syukurillah kerana dengan rahmat Allah, DIA masih mengekalkan kita dalam dua nikmat terbesar insani kepada kita pada hari ini.

Pada kala dunia pada hari ini sedang berkecamuk, Gunung Merapi mengeluarkan amarahNya, Tentera Israel sedang sibuk merancang untuk menganyang umat Islam di muka bumi ini.Masyarakat pada hari ini sedang ditransformasi, dari insan pengabdi ilahi, mejadi penyembah material duniawi.

Tatkala itu manusia seakan-akan melupai suatu hakikat. Hakikat yang merupakan suatu kenyataan yang dapat menarik kita dari terpesong, menngingatkan kita dari sikap menjadikan dunia sebagai sembahan. Hakikat ini membuatkan kita saling lengkap melengkapi, ingat mengingati. Dan jikalauhakikat ini diamalkan secara menyeluruh dalam hidup insan, mungkin tentera Israel akan terdiam kaku, amarah Gunung Merapi menjadi beku lantaran kedinginan, kesejukan sebuah hakikat indah, dunia bekecamuk akan menjadi AMAN dan BAHAGIA. Itulah hadiah istimewa dari ALLAH, itulah hakikat : Ukhuwwah Fillah.

Ukhuwwah Fillah ( hubungan kerana ALLAH ) merupakan suatu jaringan yang berpaksikan keimanan , dipasakkan dengan aqidah..paksi yakni tunjang/asas dan pasak adalah pengukuhan.Secara mudahnya jaringan hubungan yang
berasaskan keimanan kepada Allah S.A.W dan dikukuhkan lagi dengan kefahaman tauhid.

Ukhuwwah fillah ini hakikatnya terlalu luas konsepnya..disini saya kecilkan sedikit skopnya kepada ukhuwwah dengan kawan/teman/sahabat/sahibah.

Ukhuwwah adalah ruh yang dihidupkan oleh Allah dalam hati orang-orang beriman apabila ia kehendaki agar mereka dekat dan bersatu. Rahsia-rahsia ini lahir daripada hati-hati mereka apabila diizinkan Allah seperti firman Allah :

" Dan ( Dialah ) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala ( harta benda ) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan diantara ( hati ) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."
( Al- Anfal : 63 )

Ukhuwwah merupakan nikmat suci yang menyinari hati, diredhai oleh Allah kerana ia dilandasi dengan keimanan. Nikmat ini akan benar dirasai jika kita jelas bersahabat kerana Allah. Sukar untuk saya gambarkan perasaan ini, hanya orang yang pernah melalui dapat merasainya. Walaupun pertama kali berjumpa, tidak memerlukan pengenalan atau pendahuluan kerana jiwa dan hati telah bertaut atas ikatan iman. Tiada istilah " Ish,kita malu nak cakap dengan si fulan/fulanah tu, kita bukan kenal dia pun.." Ini kerana jaringan rahsia ini seakan-akan menguasai hati orang mukmin yang tidak pernah berkenalan sebelumnya, ikatan ukhuwwah fillah ini amat hebat dan memberi kesan yangmendalam .

Ukhuwwah fillah ini hubungan manusia tahap first class, atas inti pati keimanan. Hubungan tanpa iman merupakan pertemuan kerana kepentingan sesuatu dan jika berbuat baik sekali pun hanya bertukar budi sahaja.

Hal ini juga akan menimbulkan perasaan cinta dan rindu kerana Allah kepada teman/sahibah/kawan. Macam bait-bait awal post saya :

Dalam hati saya ada cinta,

dalam hati saya ada rindu,

Perasaan itu sering bertamu..

bila cinta dan rindu kerana ALLAH itu bersatu.


Perasaan kasih kerana Allah ini bagi saya melahirkan rasa yang berbeza. Ukhuwwah mewujudkan sense of sharing ( rasa untuk berkongsi ) bukannya sense of belonging ( rasa untuk memiliki ). Biasanya sense of sharing ni ikut pemerhatian saya yang tak seberapa ni lebih kepada hubungan dengan kawan/teman/sahabat/sahibah, sense of belonging ni dengan suami-isteri, adik beradik, umi-abi/mama-papa/ibu-ayah/Tok-nenek dan keluarga.

Sense of belonging
Deria atau rasa yang hadir apabila mempunyai ikatan kukuh dan telah mengenali dalam proses yang lama. Contohnya, ini sebagai contoh sahaja ye..: saya ada ayah, kalau suatu ketika Allah ambil ayah saya... yang akan merinduinya lebih-lebih, menangisi pemergiannya lebih-lebih logiknya sayalah bukannya tipah anak Wak Jamil sebelah rumah atau Linggam A/L Mutu yang duduk kat hulu kampung,kan?

Sebabnya saya dah hidup/bergurau/bersembang dengan ayah saya belasan tahun, kenal, tahu tabiat baik dan buruk dan hubungan saya dengan ayah saya bukan universal seperti mana yang pernah saya cerita disini.Selain itu, dua syarat utama sense of belonging telah saya penuhi :
1. Ikatan kukuh
2. Kenal lama


Sense of Sharing
Deria untuk berkongsi ini hadir apabila kita mempunyai rasa selesa, percaya, dan pendek kata kita ada chemistry dengan orang tersebut, tapi orang tu kita tak kenal lama kalau kenal dah 10 tahun pun masih ada unsur-unsur universal. Tetapi harus diingat pakwe-makwe tak termasuk dalam sense of sharing yang saya kongsi ini ye.., sebab saya sedang berbicara mengenai sense of sharing because of ALLAH. Contoh hubungan ini ialah macam hubungan kita dengan kawan/teman/sahabat/sahibah.

Dan part inilah yang saya sentuh panjang lebar sebelum ini, dua insan atau lebih dari dua berjumpa, tiada ikatan kekeluargaan tetapi atas dasar keimanan mereka boleh duduk berkongsi rasa dan ketika atas kejelasan hubungan kerana Allah.Atas dasar inilah Allah menganugerahkan 'hadiah istimewa' untuk meraka yang berukhuwah Fillah
Rasulullah S.A.W bersabda :

" Sesungguhnya di kalangan hamba-hamba Allah terdapat sekelompok manusia yang bukannya para Anbiya', bukan juga golongansyuhada', tetapi mereka mendapat kedudukan yang berlumba-lumba dengan para syuhada' dan Anbiya'dan golongan lain di akhirat untuk mendapatkan kedudukan mereka di sisi Allah, kata mereka, Wahai Rasulullah! Ceritakanlah kepada kami tentang mereka, Sabda Rasulullah : Mereka adalah satu golongan yang berkasih sayang di atas jalan Allah SWT walaupun tiada hubungan kekeluargaan antara mereka dan bukan kerana harta benda yang dicurahkan. Demi Allah wajah-wajah mereka mereka mempunyai cahaya ...."

Pernah rasa hubungan seperti ini? saya berdoa moga ukhuwah yang saya bina selama ini kerana ALLAH dan tiada unsur lain..~amin. Saya sayang ukhuwwah fillah ini..: dengan dayah kamsani, athirah Zainazlan, Khatijah Badri, Izzah Shiro, ex-Srik 02, rakan-rakan Iltizam, Nusaibah Zahidah,Faseha, Sahibah YT,kawan2 PERSADA, kawan2MPMM, PALS, PERSIS,
P5 306 A ( Kak mariena.Ayuny,Laili,Mastura dan Ayuni ), \dan tidak dilupakan Kawan-kawan SMSU ( C ),
juga p7-1104-B ( Ukhti Wajihah, Faiqah, Jannah dan Hidayah). Semua mereka ini saya kasih dan cinta kerana Allah.

Namun, Ukhuwwah fillah ini juga punya ujian, kadang-kadang terasa/tercubit/terhantuk. Itu asam+garam+pahit+manis sebuah hubungan. Hubungan ini mendidik kita untuk berlapang dada, untuk menerima seadanya dan melengkapi sedayanya. Kita bahagia melihat kawan kita bahagia, kita sedih jika kawan kita sedih. Tapi, kita tak rasa dia milik kita, jadi kita positif dia nak kawan dengan mana-mana orang ( yang baikla, kalau jahat kita tegur ) kita tak kisah, sebab perkara apa pun ( yang baik-baik sahaja ye :) ) yang akan membahagiakan kawan kita akan buat kita bahagia.

" Sharing is loving, and loving is sharing"-BPTMFZ

Saya tafsirkan ayat-ayat cintun diatas sebagai kita : berkongsi kerana kita kasih, dan tanda kita kasih ialah kita akan berkongsi.Manis kan? Berbicara mengenai hubungan kerana Allah sememangnya menuntut saya untuk menghuraikannya dengan panjang lebar kerana ia berpaksikan ILLAH, sehingga kita merasakan kita ingin membawa mereka yang terlibat dalam hubungan ini menju ALLAH, Kita nak dia rasa bila dia susah..we'll be her/him crying shoulder..dan ...bila senang pun dia akan share dengan kita walaupun tak semua.

Ukhuwah fillah ini juga mempunyai peringkat, saya akan kongsikan nanti jika berkesempatan (doakan ya) Dan apabila kita mencapai ukhuwwah fillah di peringkat yang tertinggi, kita akan ada satu rasa... kasih dia, cinta dia, sayang dia..kita tak mahu dia terlarut dengan perkara tak baik...pendek kata hubungan ini mahu kita teruskan sampai SYURGA..

dan adalah satu kepelikan ( betul ke perkataan ni DBP? ) yang hakiki bagi saya jika manusia mengatakan mereka berukhuwwah kerana Allah tetapi tidak mahu kawannya bahagia.Maksud saya dia cemburu bila kawannya ada kawan lain...sebab apa pelik? kerana rasa cemburu hanya muncul dalam sense of belonging, eg: saya ada kakak, tapi kakak saya ada adik angkat, cemburula juga "tak cukup ke saya ni jadi adik dia" kata hati saya ;) ...tapi bila kita faham pada kefahaman islam rasa itu boleh diproses. Tapi itu fitrah merasa cemburu dalam sense of belonging, Allah dah cipta kakak saya untuk saya..kenal dia dari kecil sampai besar.

Sense of sharing ini satu dimensi yang sangat berbeza, contoh kita ada kawan baik...kita rasa nak kongsi dengan siapa-siapa pun kawan baik kita ni. Deria untuk berkongsi ini...dah nama pun kongsi. Jika kawan lain bertanya pada kita tentang dia kita hanya akan cerita yang baik-baik sahaja tentang dia, yang tak baik kita hanya cerita pada orang yang kita thiqah ( percaya ) untuk mencari solusi sahaja. Kita tak bersahabat dengan kawan kita kerana kelebihan dia, sebab kalau itulah yang menjadi sandaran persahabatan, kita akan kecewa apabila melihat kelemahan dia...dan bukan juga atas sebab-sebab lain kerana sudahnya kita jua akan kecewa. TETAPI, persahabatan itu terjalin because of ALLAH. Saya ulang : Kerana ALLAH, LILLAHITA'ALA. Tiada unsur lain...TIADA!

kalaulah masih ada unsur sense of belonging dalam Ukhuwwah Fillah anda, maka saya syorkan kamu membaca ini..ingat kawan dan yang sewaktu dengannya bukan suami kita sehingga kita rasa sedih bila dia berkasih dengan orang lain..( ^ - ^ )

Dan ingat juga, terima seadanya dan lengkapi sedayanya. Ada banyak kisah yang boleh saya ambil contoh dalam alam realiti saya mengenai hal ini. Saya ambil contoh seorang Ukhti Kabir yang sebilik dengan saya..bagi kembang sedikit dia :). Nama dia Ukhti Nurul Wajihah binti Azizan, seorang yang sangat berhati-hati dalam ukhuwwah..dan saya tahu dia ada seorang kawan baik Ukhti Kabir : Ukhti Nur Hanisah Zakaria. Dua-dua insan ini memang banyak muhasabah saya...terima kasih Allah.

Ukhti Wajihah ini sepanjang saya kenal dia, kalau orang itu benar-benar dia berukhuwwah lillah tak pernah sekali pun dia cerita keburukan kawan dia, tak pernah..tak pernah, not even one's. Sebab dia faham konsep, ini UKHUWWAH FILLAH..hubungan kerana Allah dan satu hari apabila kita balik jumpa Allah kita akan persembahkan hubungan ini.

Ukhuwwah fillah,
kalau semua faham konsep..
pergilah air mata,
ia takkan mengalir,
kerana sedih..
hanya tangis gembira dan tangisan keredhaan..

Ukhuwwah fillah,
kalau semua faham konsep..
Iblis terdiam kaku,
Syaitan durjana menjadi beku,
nafsu mulai lesu,


OIC bersatu,
Rakusan tangan-tangan Israel kaku,
PBB terpaksa tunduk dan akur,
lantaran majoriti penduduk dunia..
penduduk dunia..penduduk dunia yang majoritinya ISLAM!

telah menyedari : Ukhuwwah Fillah..= Aman+Bahagia


Wallahu'alam, Moga Allah kasih.

Thursday, October 7, 2010

Masa vs. Minda/ Masa = Minda

Assalamualaikum Wr wbt. Dengan Nama Allah yang Maha Pencipta, Maha Pengasih lagi Maha Pemurah...selawat dan salam buat rasul junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W . Selaut kasih buat blog ini yang telah sekian lama menyepi..

Semoga kita semua di dalam limpah rahmat Allah selalu,

Semalam ada seseorang menegur saya : " Kalau ada blog, kemudian 2-3 bulan sekali baru nak update baik tak payah ada, kongsilah something "

saya terkelu..saya bukan 2-3 bulan, dah 6 bulan dah... MasyaAllah...
sebenarnya saya sedar apabila saya buat blog dengan ghoyah kerana Allah, maka blog ini perlu saya masukkan dalam senarai tanggunjawab saya..
walaupun saya tak pandai nak menulis macam orang lain, saya tak pandai ayat bunga-bunga ni :), dan salah satu sebab saya cuba menulis ialah kerana saya suka membaca, dan suatu hari ketika membaca ada satu kata-kata yang buat saya terfikir : " Kita tidak semestinya memerlukan bakat untuk memulakan sesuatu, tetapi kita perlukan minat... dan bakat akan datang sesudah itu."

Saya suka dan senang dapat menulis dengan JIWA,
saya suka baca blog orang..blog kawan-kawan saya...
saya rasa saya tak sampai tahap ulat buku..

tapi saya suka pergi perpustakaan, kedai buku, beli buku, tengok buku, baca buku, bau buku... :)
BUKU banyak ajar saya tentang MASA, bagaimana nak urus, bagaimana nak bagi berkualiti...

"Demi masa!
Sesungguhnya manusia dalam k
erugian,
Kecuali orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan,
dan saling berwasiat pada yang benar, dan saling berwasiat untuk bersabar."
(103:1-3)

dan juga mengajar saya tentang MINDA, berkait rapat dengan akal sebab buku memang membina jiwa pemikir..

Buku ke? taklah baca sebenarnya.. BACA.. :)



" Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk)."
(QS Al-Alaq, 96:1)

Ya, memang membaca membina jiwa pemikir,
dan seseorang yang mempunyai jiwa pemikir akan bijak mengurus MASA ye..
kerana pemikir itu tahu menggunakan dan menguasai MINDA,

sebenarnya, saya ada juga tulis beberapa post untuk diletak dalam blog...tapi bila baca post tu balik saya tak jadi nak publish ..saya rasa tak kuat, dan saya tak mampu menguatkan orang lain...

baru sebentar tadi, seorang adik 'cumel' yang saya kasih mengingatkan :
" Kalau kita nak tunggu sampai kita kuat, baru kita nak berbakti pada Islam, sampai bila pun kita takkan membantu "

saya? saya hanya mampu mengangguk tanda setuju..

semuanya berkait rapat dengan Masa dan Minda yang Allah anugerahkan pada kita hasil dar manifestasi IMAN,Iman memang ada naik dan turun, namun sejauh mana kita berusaha untuk dia naik atau setidak-tidaknya untuk maintain?

Soalan itu untuk saya, dan mungkin juga untuk sesiapa sahaja ..mari bermuhasabah..

Hasil dari manifestasi IMAN..MASA atau MASAlah akan dapat diselesaikan dengan MINDA biiznillah..

Minda kawal Masa ?
Masa vs. Minda ?

bagi saya..Masa/ MasaLAH = Minda
Masa/Masalah perlu seiring dengan Minda sebab ia membina PEMIKIR...

doakan, Wallahu'alam...
Moga Allah kasih..



Wednesday, April 14, 2010

Ujian itu MEMBAHAGIAKAN apabila...



Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Penyayang, Maha Pengasih, Maha Pengampun, Hanya Allah yang layak disembah dan hanya pada-Nya kita menyembah.Selawat dan salam buat Kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W dengan ucapan "Allahumma solli 'ala Muhammad" .

Dah lama rasanya tak menulis di blog ini..

( memang dah lama pun ;) )

Jari saya seakan-akan berat menari diatas Keyboard

ada ujian Allah yang saya pendam..

Bukan tak mahu berkongsi atau meluahkan,

Tetapi pengalaman masa lalu buat saya lebih senang ..

Lebih senang..

Senang berkongsi hanya dengan Allah,.

Bukankah kita telah berjanji hanya DIA tempat mengadu masalah ?

“ Engkau sahajalah ( Ya Allah ) kami sembah dan kami mohon pertolongan "

(Al-Fatihah 1:5 )

Seorang kawan saya pernah memberitahu, “ awak perasan tak, kita selalu share masalah dengan awak, cerita-cerita gembira pun kita share dengan awak..tapi awak jarang kongsi cerita awak..kalau ada pun surfacesangat..”

Ketika saya dalam fatrah tamhidiah di KUIS, semua mahasiswa Asasi dimasukkan dalam satu kumpulan terdiri dari 6 hingga 7 orang . Setiap kumpulan mempunyai seorang Kaunselor yang mana akan memberikan kami nasihat-nasihat dari sudut kaunseling, aktiviti-aktiviti dan sebagainya.

Kaunselor saya namanya Saleha, she love us to call her Kak Saleha, I enjoy doing all the activities even though I’m a bit quite in my group because there is two male in my group, so that I cannot stand out myself even after the third conversation, but I think I’m doing great :), di sesi terakhir perjumpaan kumpulan saya bersama Kak Saleha, she said something to me : “ Zahra, keep up your good attitude, but sometimes you should share your burden so that it can be lighten my dear ..”

Tak salah sebenarnya berkongsi masalah, terutama dengan orang yang kita thiqah ( percaya ) Cuma diri ini yang bermasalah untuk berkongsi masalah, kerana ia sering mengundang serba salah…

Ia bermula dari pengakhiran semester 1..

6 bulan saya

tidak menulis, sedangkan saban minggu saya buka blog saya,..

Saya baca semula artikel pertama yang saya tulis di blog ini..

Dan juga artikel terakhir sebelum saya mendiamkan diri..

1 bulan cuti , kemudian saya melalui semester 2 saya sehingga cuti semula kini..

Saya ingat semester 2 yang saya lalui dengan penuh jerih dan payah..saya bergelut dengan pelbagai mehnah dan tribulasi , ujian dari Allah yang harus saya tempuhi..dengan kelas yang agak pack , semester 2 peringkat Ijazah Sarjana Muda undang-undang memberi cabaran baru bagi saya, saya rombak beberapa kali pengurusan masa saya..kelas penuh setiap hari tetapi hari selasa dan khamis kelas penuh sampai pukul 6.00, solat di Masjid Al-Azhar KUIS sehingga 6.30 dan kemudian berkejar menyampaikan perkongsian dalam Halaqah Cinta-Nya…

Saya cukup rasa bersalah, saban hari saya berdoa “ Ya Allah jangan kau hijab hati mad’u ku untuk mendapat hidayah lantaran dosa-dosaku..setiap kali membuat persediaaan untukmemberi perkongsian , hati dipagut keresahan …sungguh saya terlalu kerdil dan ingatan selalu menggamit Ukhti Kabir -Ukhti Nur Hanisah Zakaria di KTD yang banyak memuhasabah diri ini..

Setiap kali memulakan perkongsian..saya rasa takut..mengungkap bait-bait Tarbiah, kerana tarbiah itu sangat halus penyampaiannya tetapi ia CEPAT dan TIDAK LESU..Ya Allah ampunkan dosa hamba-MU ini..

Hari-hari yang saya lalui..

Phone call : “ Laporan YT nanti hantar kat email …….. ye ”

Mesej PERSADA : “ Saya dah pas belanjawan pada ……, pasal program hari tu untuk beri pada anti, anti checkye ..”

Mesej YT : “ Macam mana penceramah yang anti cari tu , dah arrange dengan dia ?

Mesej YT once again : “ Hujung minggu ni meeting akan diadakan ….. ”

Saya menjadi kurang fokus, saya fikir banyak perkara dalam satu masa..tengah buat kerja A , teringat pula kerja B, dah siap A dan B pula esoknya pensyarah bagi kerja C,D,E,F,G. Tak sempat tarik nafas syukur dapat kerja banyak dari Allah melalui pensyarah :) , kawan saya call : “ Ustaz Fulan nak jumpa dengan awak dan si fulan dengan si fulanah, dia nak minta awak turut serta dalam….”

“ Ustaz, maaf bagi orang lainlah…saya tak boleh” kata saya perlahan “ Saya kenal awak sebagai orang yang suka buat perkara yang terbaik dalam setiap perkara..,sebab tu saya pilih awak ”.

Saya mendapat mesej dari En. S : “ Malam ni ada ustaz nak datang bilik adik histeria tempoh hari, dia nak ‘bersihkan’ , harap anti boleh turun ..” Usai membalas..

Saya menarik nafas..istighfar diratib dalam hati..saya mendapat call lagi , : “ Awak ada pertandingan pidato, saringan 25 Julai ..nak join x ?

Alahai..bidang pengucapan awam adalah bidang yang saya sangat minati, saya pernah mengakuinya di sini, saya memang takkan tolak, terpilih masuk final atau tidak itu bukan perkara utama, saya memang minat jiddanbidang ni kerana Allah.Tengah sibuk-sibuk macam tu saya ke JPM ( Jabatan Pembangunan Mahasiswa , di IPT lain biasanya dipanggil HEP ) untuk mengisi borang penyertaan..saya memang cari nahas ( ^_^ ) wink!

Ya Allah, la haula wala quwwata illa billah.

Ditengah kesibukan , saya senang hati jika mendapat mesej atau call berkenaan YT ( Singkatan saya bagi perkara Yang Terutama perlu saya utamakan seiring dengan akademik di kampus )

- “ Esok petang free x? ana nak share something dengan anti.. ”

-“ Akak, esok ……… macam biasa ke?”

-“ Aslm , …….. nak jumpa anti boleh rabu ni, ……. ambil.. ada perkara perlu dibincangkan, kita perlu melaksanakannya sesuai dengan ajaran Rasulullah, bermula dengan diri, keluarga, kemudian baru boleh ke masyarakat, If tak ikut flow atau lompat-lompat ia akan pincang..

-Tit..tit , one message received : “ Pemuda yang paling disukai Allah ialah mereka yang sibuk dengan urusan deen ” (Amru Khalid)

Benar kata seorang sahibah, apabila kita melakukan sesuatu perkara yang mana kita meyakini ianya akan banyak mendekatkan diri kita kepada Allah, semangat kita akan berkobar-kobar , dan jiwa akan menjadi tenang .

Malamnya pula saya uruskan dan buat segala kerja ..di penghujung hari air mata menitis , hanya Allah menjadi saksi , Ya Allah mengapa ujian ini terasa berat sekali..Jiwa saya ..kemana ia pergi???

Jiwa saya…kena sorok dalam almari!! Saya bermonolog kecil, sekadar menghiburkan hati..

Saya memetia setiap perkara yang belaku..mampukah saya mengharunginya..

“ Saya kenal awak sebagai orang yang suka buat perkara yang TERBAIK dalam setiap perkara..,sebab tu saya pilih awak ”.

Mampukah TERBAIK jika kita tak fokus ?

Apa guna terbaik di hadapan manusia, tetapi dia hadapan Allah tersungkur hiba..

YT banyak yang perlu dirombak..perencanaannya disusun semula, mampukah saya buat TERBAIK..

Air mata tumpah lagi..Allah hadirkan ketenangan yang menyusup ke segenap sanubari, dan mengalir ke relung-relung hati..doa dipanjatkan tanpa henti,

“ Sesungguhnya Tuhanmu sentiasa dekat, lagi sentiasa memperkenankan permohonan hamba-Nya”

( Surah Hud 11:61 )

Rabbuna Yusahhil (Ya tuhan kami , mudahkanlah ..) saya ratib perlahan. Saya melipat telekung dan sejadah dan kemudian menyimpannya di dalam almari, saya bergerak melihat wajah-wajah sahibah saya ketika tidur . Suci, solehah..mereka sendiri telah Allah kurniakan ujian bagi meningkatkan iman, saya risau jika saya berkongsi ia akan memberatkan mereka..

“ Awak, kite teringin nak bahagiakan awak , awak selalu tolong kite, bagi kite macam-macam..kite rasa macam menyusahkan awak je , bila pula awak nak susahkan kite..kite nak bahagiakan awak pula..” seorang kawan saya pernah berkata.

Saya senyum,Awak tahu, tanpa kite sedar kite pun dah banyak susahkan orang ,tu belum lagi kita minta tolong orang, lagi susah orang tu nanti..” bukan tujuan saya menjawab begitu seolah-olah saya tidak pernah menyusahkan orang lain, cuma saya memang mengelak dan berusaha untuk tidak menyusahkan orang .

Saya menambah lagi, “ BAHAGIA bagi kite bila kita tengok orang bahagia..awak bahagia,dan bahagia bagi kite bila kite tak menyusahkan orang..,bila orang rasa kite tak menyusahkan.. BAHAGIA bila kongsi rasa dan ketika hanya dengan Allah…”saya diam , sungguh sahabatku awak sedang membahagiakan kite, saya bermonolog dalaman..


HARI INI, Alhamdulillah ..

Oh Thank You Allah..

Segalanya SELESAI…

saya sedang meniti gapaian kemenangan dalam mendepani ujian ini..tetapi belum betul-betul lagi..cuma dah ada ‘ booster ’ bagi menggapai piala kemenangan dari Allah ni, saya hajat DOA..Jazakumullahkhayran kathira kepada Allah pemilik sekalian alam, selawat buat Nabi Allah Muhammad S.A.W dan mereka yang menyokong dan mengambil berat..

Di mana bahagia ?? di hati..

hati milik siapa ??

ALLAH bukan ?

kalau kita rasa lemah, ada masalah, iman tahap kritikal, sakit jiwa.. dekat siapa ye kita nak mengadu??? :)

Ujian yang berat, kekalutan, masalah, serabut, sibuk..mengadulah pada-NYA , Dia Maha Mendengar, Maha Memperkenankan…sungguh ujian itu benar-benar membahagiakan apabila ada DIA. . .

Tapi harus diingat Allah atau Islam bukan sandaran apabila kita susah semata-mata, tapi bila-bila..bila senang pun jangan dilupa DIA..

Dia lah penunjuk jalan, menuju punca masalah kita, sebab segala sesuatu itu ada x-factornya , satu titik permulaan masalah yang merungkai penyelesaian . Sekali lagi :

“ Ujian itu membahagiakan apabila ada ALLAH ”

Dan gapaian piala kemenangan sedang menanti..Tahu tak ? saya telah melalui akhir semester 1 cuti, semester 2, cuti lagi bersama kasih sayang Allah yang buat saya rasa bahagia sekali..pesanan umi saya melintas di fikiran : “ Jangan pernah putus asa atas rahmat dan kasih sayang Allah, pasti ada hikmah yang tak tersingkap nilainya ”

Maher Zain mode :

…Never lose hope,

Coz Allah is always by your side..Insya Allah4x ..

you'll find your way..

There was an error in this gadget