Tuesday, September 29, 2009

UNIVERSAL

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang , yang telah memilih kita untuk merasai nikmat islam yang sebenar .Segala rasa syukur dan pujian kepada-Nya kerana masih mengekalkan kita dalam dua nikmat yang terbesar iaitu nikmat iman dan islam.Selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah S.A.W,kekasih Allah yang sangat cantik ,indah,dan agung akhlaknya..


Entri saya kali ini agak panjang..Moga bermanfaat..

Universal bermaksud umum..dan umum bermaksud ia boleh diterima oleh semua lapisan masyarakat..Drama-drama atau filem-filem juga diletakkan klasifikasi seperti U,18XL dan lain-lain lagi.

Namun begitu drama atau filem yang bersifat U lebih banyak dipasarkan , dipertontonkan , dan diterbitkan.Mengapa? Jawapannya ialah kerana UNIVERSAL atau UMUM boleh dan mudah diterima oleh semua lapisan masyarakat ,baik yang tua , muda , mahupun kanak-kanak.

Perkara yang UMUM sangat penting kerana ia adalah permulaan bagi perkara yang khusus.Namun begitu perkara yang KHUSUS juga sangat penting kerana ia adalah perkara sebenar yang ingin diketahui , dan dicapai setelah mengetahui perkara umum.

Begitu juga halnya dengan perkara MENGAJAK kepada MAKRUF dan MENCEGAH perkara MUNGKAR. Dalam buku 7 Tahap Dakwah Fardhiyah oleh Mustafa Masyhur menggariskan peringkat demi peringkat untuk mengajak kepada ‘ amar makruf nahi mungkar ‘ bermula dengan ta’aruf , kemudian tafahhum dan seterusnya.Tetapi kenapa permulaannya mesti TA’ARUF??

Saya pernah mendengar satu perkongsian oleh Zamri Muhammad iaitu pengarang buku “ 77 TIPS MELEMBUTKAN HATI LELAKI ”..tetapi perkongsiannya itu bukanlah mengenai kaedah melembutkan hati lelaki tetapi mengenai kaedah mengenali dan mempengaruhi seseorang , saya tuliskan disini apa yang saya faham , moga dengan menulis saya tidak lupa dan moga bermanfaat..

Zamri Muhammad juga mengulang kembali apa yang digarap oleh Mustafa Masyhur iaitu bermula dengan TA’ARUF.Beliau memberitahu cara komunikasi dan mempengaruhi seseorang seperti rajah di bawah :


Apabila persoalan mengapa mesti bermula dengan proses ta’aruf,jawapannya ialah kerana ia umum.Jika dilihat rajah diatas yang dinamakan ‘ 3 share communication ’ ini Zamri Mohamad menyebut ia dibaca secara piramid terbalik di mana bermula dari perkara umum yakni ta’aruf.Beliau juga menyebut apabila seseorang ingin mengenali seseorang ada tiga soalan asas dalam konteks seorang pelajar IPT ialah :

1. Nama
2. Bidang Pengajian
3. Semester

Dalam konteks mereka yang bukan pelajar berbeza sedikit,tetapi tetap bermula dengan nama.

Ada satu kisah mengenai seorang hamba Allah bernama Aisyah, sebagai seorang pelajar IPT Aisyah sering menghadiri kursus atau program yang dijalankan di fakultinya..Aisyah menceritakan :

“ Ketika saya menghadiri satu program , seorang kakak senior (rasa saya) menegur saya “ Adik..dik..good luck ye program..”saya terkejut sedikit sebenarnya sebab kakak tersebut menegur saya secara tiba-tiba dan kakak itu bukanlah orang yang saya kenal atau peserta program,atau fasilitator atau segala benda yang berkaitan dengan program tersebut.

Saya tersenyum memandangnya sambil tangan saya menghulur salam , “ Terima kasih,kak.Nama akak apa ye? Kemudian kakak itu menjawab “ Eh,akak minta maaf ye main sergah je,,nama akak________ . Saya kemudian mengucapkan terima kasih sekali lagi dan berlalu pergi untuk pergi ke tempat program dijalankan.

Sepatutnya kakak tersebut bertanya dahulu,“ Eh,adik ni peserta program____ ke?” sebab saya tak pakai nametag pun ..dan kemudian baru ucap good luck ,kemudian baru tanya nama..

Bila saya dengar cerita ini , saya berkata sendiri ... betul juga mana tahu aisyah bukan peserta program.Tapi agaknya kakak tu kasyaf tak?(^_^)

Setelah dapat mengenali sesorang secara umum ,maka kita akan dapat mengenali secara khusus seperti yang dapat dilihat dalam rajah ruangan diatas umum ialah khusus..Kemudian diatasnya puala ialah komunikasi yang berlaku hanya antara suami dan isteri dan tidak diketahui insan lain.Tingkat teratas rajah komunikasi itu pula sesuatu yang dirasakan terlalu peribadi dan tidak diceritakan seorang insan kepada insan lain hatta pasangan mereka atau orang yang paling rapat dengan mereka.

Universalkanlah diri untuk menjalinkan persahabatan , menambah kenalan,memudahkan kerja-kerja mengajak kebenaran..membina jambatan keinginan dan rasa untuk merasai islam yang sebenar..

Seorang penceramah pernah menceritakan tentang kaedah ta'aruf yang saya rasakan adalah contoh UMUM, katanya :

Pernahkah anda melihat blog-blog mereka yang hebat dalam bidang masing-masing?

" Blog atau website Ustaz Zahazan , Tun Dr.Mahathir, Ustaz Zaharudin , blog Mazidul Akmal Sidek dan berbagai lagi..

Mereka menggunakan ’saya’ sebagai kata ganti diri pertama mereka..kenapa mereka itu tak guna ‘ana’atau ‘aku’ atau mungkin ‘gua’ .

Ini pendapat saya, setelah memahami serba sedikit konsep UMUM yang dipraktikkan dalam ta’aruf sesama insan,mungkin tak betul kerana ia hanya pendapat saya berdasarkan sedikit pehatian dan pembacaan semata-mata.

Saya berpendapat ia adalah kerana ‘saya’ lebih umum,apabila umum maka ia lebih mudah untuk diterima masyarakat,lebih mudah untuk masyarakat mendekati ‘saya’..Tetapi tidaklah bermakna ‘ana’, ‘aku’, ‘gua’ tidak mudah diterima masyarakat ,yang penting adalah isi yang disampaikan..tetapi saya melihat ‘saya’ lebih mudah. " katanya mengakhiri cerita tentang ta'aruf..

saya,kenapa saya sendiri membahasakan diri saya sebagai 'saya'..saya pun tak pasti ;) , tapi bila difikirkan balik mungkin kerana saya akan rasa lebih selesa untuk berinteraksi..bila dah dengar talk ni saya mula memahami bahawa...

UNIVERSAL=UMUM adalah permulaannya..

No comments:

Post a Comment